MENU

Bulan ramadan sudah tiba maka ramailah peniaga mencuba nasib berniaga di Bazar Ramadan pada tahun ini. Peluang ini amat dinantikan oleh peniaga sejak tahun lalu yang terjejas kerana COVID-19.

Kebenaran operasi Bazar Ramadan perlu dihargai dan dimanfaatkan sebaiknya tanpa mengabaikan tatacara prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan. SOP yang ketat perlu dipatuhi dan dilaksanakan terutama membabitkan kedudukan gerai, waktu operasi, jumlah peniaga dan pengunjung.

Berikutan kes harian Covid-19 masih tinggi dan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dilanjutkan di Negeri Selangor, peniaga dan pengunjung seharusnya tidak memandang isu pematuhan SOP ini sebagai sesuatu yang remeh memandangkan ia faktor utama kepada kepada jangkitan atau tidak berjangkit wabak tersebut.

Peniaga juga sudah sedia maklum dan jelas berkenaan SOP yang ditetapkan. Peniaga diwajibkan memakai perisai wajah, apron dan sarung tangan pakai buang selain pelitup muka sepanjang operasi.

Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) dengan kerjasama anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan mengadakan pemantauan pematuhan SOP dan penguatkuasaan di tapak bazar supaya tidak wujud “kluster bazar”.

Kawalan keluar masuk bazar akan dibuat bagi memastikan peraturan penjarakan sosial dipatuhi. Sekiranya terdapat peniaga yang melanggar SOP, wang pematuhan yang dibayar oleh peniaga akan dilupuskan.

Sekali lagi diingatkan kepada semua peniaga dan pengunjung agar sentiasa mematuhi SOP agar kita bersama dapat mengekang penularan wabak Covid-19.

#LindungiDiriLindungiSemua