MENU

MDHS BERSAMA MENANGANI PENULARAN WABAK COVID-19

Merujuk kepada ucapan yang disampaikan oleh Perdana Menteri pada hari ini, tempoh bagi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah dilanjutkan sehingga 14 April 2020. Sebagai Pihak Berkuasa Tempatan di daerah Hulu Selangor, Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) akan terus memberikan komitmen sepenuhnya dalam membantu pihak Kerajaan Malaysia bagi menangani penularan wabak covid-19 terutamanya dalam menguatkuasakan arahan kawalan pergerakan yang melibatkan peniaga dan penjaja.

Pihak Majlis telah meletakkan seramai 83 anggota yang bertugas sepanjang tempoh PKP ini dan beberapa langkah pencegahan bagi mengekang penularan wabak ini telah dilakukan oleh pihak Majlis. Antara langkah yang di ambil adalah menampal notis pemakluman di semua premis susulan perintah kawalan pergerakan yang dikeluarkan oleh kerajaan Malaysia.

Selain itu, pengumuman melalui siar raya  turut digunakan di semua pasar awam untuk memberi penerangan dan maklumat yang jelas berkenaan langkah pencegahan terutamanya perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan termasuk jarak sosial yang perlu dipatuhi ketika membeli keperluan di pasar-pasar sebagai panduan pengunjung sepanjang berada di premis tersebut.

Sebagai inisiatif, pihak majlis turut meletakkan garisan kuning di semua pasar awam untuk memberi panduan dan memastikan pelaksanaan jarak selamat (social distancing) minimum 1 meter diikuti oleh orang awam sebagai langkah bagi memutuskan rantaian penularan wabak Virus Covid-19 selaras dengan arahan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Bagi memastikan tindakan ini diambil secara berterusan, penguatkuasaan dan pemantauan kawalan  pergerakan orang ramai di pasar-pasar awam di dalam kawasan pentadbiran MDHS akan dilaksanakan oleh pihak Majlis.

Berdasarkan pemantauan yang dilakukan sehingga ke hari ini, kawasan-kawasan tumpuan orang ramai seperti di pasar awam, pasar raya, kedai runcit, stesen minyak dan mesin atm masih dalam keadaan terkawal. Hal ini menunjukkan masyarakat telah mula sedar dan patuh dengan arahan-arahan serta kempen-kempen yang dijalankan oleh pihak kerajaan dan PBT.

Shukri Mohamad Hamin, Yang Dipertua MDHS berkata,” Pada hari ini, pemberian gaji terutamanya kakitangan kerajaan telah pun diberikan. Kemungkinan besar penduduk akan berpusu-pusu ke mesin atm, pasaraya, kedai serbaneka ,kedai runcit atau pasar-pasar awam bagi membeli barang keperluan rumah.”

“Sehubungan itu, saya menyeru kepada semua penduduk supaya teruskan momentum sedia ada dalam mematuhi arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) supaya terus berada di rumah  dan jangan ”panic buying” . Uruslah perbelanjaan dengan baik dan elakkan daripada berkumpul ditempat orang ramai. Saya yakin dengan jaminan kerajaan bahawa bekalan makanan mencukupi sepanjang tempoh kawalan pergerakan ini”, katanya.

Bagi individu atau ketua keluarga yang keluar membeli barang atau makanan dinasihatkan agar mengamalkan 5 langkah selepas pulang ke rumah iaitu :

1.Buka topeng muka dan buang ke dalam tong sampah.
2.Elakkan menyentuh, memeluk anak dan ahli keluarga.
3.Buka pakaian dan rendam didalam sabun
4.Mandi dengan membersihkan muka, tangan seluruh tubuh badan dengan sabun.
5.Baru Bertemu keluarga.